Labneli Yumuşacık Sandviç

Labneli Yumuşacık Sandviç...

24 Mayıs 2015 Pazar, 09:50

   Merhabalar canlar... Anneler veya babalar mutfakta pazar kahvaltısı hazırlarken ben de önce tarifimi yazdım. Bir zamanların ne kadar moda tarifidir bu sandviçler. Yaşı benimle yakın olanlar bilir biz çocukken böyle rengarenk 100 çeşit pasta börek yoktu. Annemizin davul fırında pişirdiği sarı karbonatlı keklerin yanında yoğurtlu yumurtalı miss gibi poğaçalar olurdu. Süslü püslü şeyler hep sonradan girdi hayatımıza. Rulo pasta, sandviç, mozaik pasta bile :)) Herkes tarifini isterdi rulo pasta ve bu pamuk sandviçin. O zamanlar internet teyze hayatımıza girmediğinden eve gelip googledan aratma imkanı yoktu :) Tarifini isteyeceğiniz pastayı ev sahibine tek tek sormak zorundaydınız. O da muhtemelen bir kenarda kıymetle oturan çinko ölçü  sahanını getirip bak bununla bir süt, bir yağ gibi ölçüler verir, ballandıra ballandra bak şöyle yapceksin, bu kadar bekeleteceksin diye anlatırdı :)  Şimdi internet aleminde 3-5 cümleyle anlatılan tariflerin tutmaması, hevesle hazırlanan yemeklerin çöpü boylaması da ondan. Tıpkı hayat gibi satır aralarında gizlidir güzel yemek de... Bakalım 20 sene sonra nasıl bir gelecek, mutfak hayatımıza da yön verecek. Çok da değişmese artık.. Di mi ?

Porsiyon: 1 tepsi (24 tane sandviç)
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 35-40 dakika

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım yaş maya
  • Aldığı kadar un
  • Labne 
  • Maydanoz
  • Domates

Yapılışı:
Yaş maya ve ılık su karıştırma kabına alınır ve karıştırılır. Maya eriyince üzerine süt ve sıvı yağ da eklenir. Yumurtanın akı, toz şeker ve tuz da  ilave edilir, karıştırılır. Un azar azar ilave edilerek ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri kapatılıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katına çıktığında cevizden biraz büyük parçalar koparılarak yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Tepside bi 10 dakika kadar mayalandırılır. Üzerine 1 çay kaşığı suyla çırpılan yumurta sarısı sürülür. 

190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan tombik sandviçler biraz ılınınca ortadan ikiye keskin bir bıçak yardımıyla kesilir. Arasına labne sürülür. Maydanoz ve domatesle süslenir. Servis yapılır...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...




 


 


Püf Noktası:
Un miktarı veremedim ama yumuşak bir hamur olması puf sandviçler hazırlamak için önemli. Süt ve su ılık olsun ama fazla sıcak olmasın mayayı çürütür, kabarmaz... Hazırladığınız sandviçlerle istediğiniz her malzemeyle farklı lezzetler hazırlayabilirsiniz. Labne yoksa kaşar veya beyaz peynir de kullanabilirsiniz.