Karamelli Çikolatalı Tart

Altı kıtır kıtır nefis bir tart, üstünde kuruyemiş ve karamel lezzeti vee çikolata çılgınlığı. Lezzetli olmamak gibi bir şansı olmayan pastamız Karamelli Çikolatalı Tart...

16 Eylül 2014 Salı, 09:48

    Selamlar... Bu sabah erkenden kalkıp bu güzelliğin, Karamelli Çikolatalı Tartın tarifini yazdım hevesle. Kaydetmeden silindi :((( Olamaz, olamaz derken baktım olmuş :) Her şeyde bir hayır vardır dedim ben de...  Yeniden yazdım.
Tarifimiz aslında evde kalan badem ve fındıkları değerlendirme isteğimle ortaya çıktı. Kahvenin, çayın, sütün yanına alışkanlık oldu birer dilim almak. Çocuklar çok sevdi ben daha da çok sevdim. Yapım aşamaları size zor gelmesin sakın. Hemen bitmeyen, günlerce süren bir mutluluk :)  


Porsiyon: 8-10 kişilik 
Hazırlama süresi: 45 dakika
Pişme süresi: 30 dakika


Malzemeler:
  • 200 gr tereyağı
  • 4-5 yemek kaşığı soğuk su
  • 200 gr pudra şekeri
  • 400 gr un
  • Bir fiske tuz

Karamelli kuruyemişli kat için:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket krema
  • Ceviz, fındık ve badem (ben birer su bardağı kullandım, zevkinize göre evde ne varsa kullanabilirsiniz) 
Çikolatalı kat için:
  • 160 gr bitter çikolata
  • 80 gr sütlü çikolata
  • 1 paket krema

Yapılışı:
Un, pudra şekeri ve tuz mutfak robotunda iyice karıştırılır. Küp küp doğranmış tereyağı eklenir. Kum gibi olana kadar karıştırılır. Azar azar soğuk su eklenerek tekrar karıştırılıp hamur toparlanır. Streç filme sarılıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir. Tezgah ve merdane unlanır. Hamur, tart kalıbının büyüklüğünce dikkatlice açılır. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye yayılır, elle düzeltilir. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede resimdeki gibi renk alıp, içini çekene kadar pişirilir.
 

Karamel için, tava ocağa alınır. Toz şeker tavaya eşit olarak yayılır. Kısık ateşte kaşık değdirmeden iyice erimesi beklenir. Tavayı arada hafifçe  sallayabilirsiniz. Şeker kenarlardan başlayarak renk almaya başlayacaktır. Rengi çok koyulaşmadan krema eklenir, hızlı hızlı karıştırılır. Kısık ateşte pürüzsüz bir kıvam alana kadar (yaklaşık 3 dakika) karıştırarak pişirilir.

 

Karamel soğuduktan sonra kavrulmuş fındık, ceviz ve badem eklenir, karıştırılır. 

 

Soğuyan tart hamurunun üzerine her tarafına eşit gelecek şekilde yayılır. Krema hafif ısıtılır. Çikolata küçük parçalara ayrılıp, ben mari yöntemiyle eritilir. Krema eklenir, iyice karıştırılır. Karamelli katın üzerine yayılır, düzeltilir. Oda sıcaklığında bekletilip soğutulur. Buzdolabında kendini biraz toparlayana kadar 15 dakika dinlendirilir. Tart kalıbından çıkarılır. Kesme tahtasının üzerinde, keskin bir bıçakla kare şeklinde düzgün dilimlenir (çok fazla tembih içerdi bu cümle:)) 

 

Aralarına yağlı kağıt kesilir, saklama kabına dizilir. Buzdolabında saklanır. 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...