Bolu Kiren (Kızılcık) Tarhanası

Bolu'dan nefis bir tarhana tarifimiz var sizler için. Hem şifalı hem de çok lezzetli....

16 Temmuz 2022 Cumartesi, 12:41

Malzemeler
·       100 gr kızılcık tarhanası
·       1.5 litre su
·       30 gr tereyağı
·       1 küçük kuru soğan
·       2 diş sarımsak
 
Üzeri için
·       30 gr tereyağı
·       1 tatlı kaşığı kuru nane
 
Yapılışı
·       Tarhana tencereye veya derin bir kâseye alınır. Üzerine suyun bir kısmı eklenerek iyice karıştırılır. Yumuşayana kadar bekletilir.
·       Tarhananın üzerine kalan su ilave edilerek pişirmeye alınır. Topaklaşmaması için sürekli karıştırarak kaynatılır. Her tarafı eşit kaynayan çorba kısık ateşe alınır.
·       Kuru soğan ince bir şekilde doğranır. Uyun bir tavada tereyağı eritilip üzerine eklenir. Pembeleşene kadar kavrulur.
·       Sarımsaklar ince doğranarak üzerine eklenir. Hafif rengi dönene kadar kavrulup kaynayan çorbaya eklenir.
·       Sos için tereyağı bir tavaya alınıp ısıtılır. Üzerine kuru nane eklenip hafif köpürünce ocaktan alınır. Kaselere alınan çorbanın üzerine sos gezdirip servis yapılır.
 

Püf Noktası:
Kızılcık tarhana çorbası yapımında tarhanayı önceden ıslatmak çok önemlidir. 2-3 saat önceden derin bir kasede üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek ıslatılır. Geleneksel pişirmede birkaç farklı yöntem uygulanmaktadır. Aromatik özelliklerini arttırmak amacıyla bazı bölgelerde kuru soğan, sarımsak, domates salçası gibi eklemeler yapılabilmektedir. Salça veya domates ilave edilmesi çorbanın pembe rengini kaybetmemesi açısından tavsiye edilmemektedir.