Hamsi Tava

Karadenizden gelen lezzet, Hamsi Tava...

22 Kasım 2013 Cuma, 17:12

Selamlar hepinize... Bugünün tarifi Hamsi Tava. Takipçilerimizden balık tavayı yapamıyorum diyenler var. Ben de kendi bildiğimce paylaştım tarif ve püf noktalarını. En önemli nokta balığın tazeliği olsa da bazı püf noktaları ve el alışkanlıkları lezzeti etkiliyor. Ben pek alışkın değilim aslında. Karadenizli arkadaşlarım hamsi ayıklamayı çok severim dediklerinde yüzümde oluşan ifadeyi görmenizi isterim :) :) Aynı yüz ifadesini ''Chef Akademide'' karides temizlerken de görebilirdiniz. Herkes temizlemeye başladı. Ben karidese karides de bana bakarken, yani içimden iğrenme, bulantı gibi bir sürü karışık duygu geçerken bi ara baygınlık gelir gibi oldu da neyse Şefim gelip karidese müdahale etti :) :) Ne kadar sevindim anlatamam. Her yörenin ve bölgenin kendine has alışkanlıkları ve yerleşik lezzet algıları var. Geçenlerde kuymak yani muhlama denedim. Lezzeti güzeldi ama istediğim pürüzsüz kıvamı tutturamadım, beğenmedim :) ve paylaşmadım. Çünkü ölçü veya aşamalarında en ufak bir sıkıntı olan tarifleri, tekrar deneyip en iyi sonucu yakalamadan sizlerle paylaşmıyorum... Bugün çenem düştü benim kesin, yazdım yazdım bitmedi :)

Malzemeler:
  • 750 gr temizlenmiş :) hamsi 
  • 100 gr mısır unu
  • Tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Hamsiler yıkanır, süzülür. Mısır unu tuzla karıştırılır. Tava ocağa alınır, sıvı yağ eklenir. Isınınca mısır ununa bulanmış balıklar sık sık ve hepsi aynı yöne bakacak şekilde dizilir. 

 

Orta ateşte bir tarafı kızartılır. Balık tavasının kapağı üzerine kapatılır. Fazla yağı bir kaseye süzüldükten sonra ters çevrilir (fazla yağı süzmezseniz elinizi yakabilir ) . Süzülen sıvı yağ tavaya alınır ve balıklar da tekrar tavaya kaydırılır. Ateşe alınır. Altın sarısı renk alana kadar kızartılır. Fazla yağı süzülüp servis tabağına alınır. 

 

Ben içecek olarak asitli ve katkılı şeyleri tercih etmediğim için, yazın yaptığım sarı erik marmelatından şerbet yaptım. Nefissti :) 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...



Püf Noktası:
Dilerseniz çok az yağda kızartabilirsiniz. Geçen Amasra gezimiz sırasında mutfağa girip ustaya baktım yağın fazlasını süzdü ve balık hiç yağ çekmedi. Bugün aynı şekilde denedim, gerçekten çok güzel oldu. Tavsiye ederim. Bi de balıkları çevirirken dağılmaması için biraz sık dizmek lazım...