Kuzu Etli Şevket-i Bostan

Egenin göz bebeği Şevket-i Bostan'ın etli ve nefis bir tarifi var sizin için. Kuzu Etli Şevket-i Bostan...

21 Mart 2016 Pazartesi, 12:24

   Selamlar herkese. Urla Ot Festivali dönüşü paylaşıyorum sizlerle Şevketi Bostan tarifimi. Olumsuz olayların gölgesinde kaldı biraz maalesef ama yine de çok güzeldi festival benim için. Şevketi Bostan yani  nam-ı diğer bizim ''Kenger'' olarak bildiğimiz bitkinin faydalarını dinledik. Topraktan yeni çıkmış halini, nasıl temizlendiğini gördük.  Güler yüzlü harika insan ''Beğendik Abi'' lokantasının sahibi ve işletmecisi sevgili Handan Hanım'dan etlisini, zeytinyağlısını ve yoğurtlu salatasını öğrendik. Şimdi öğrendiklerimi size sunma zamanı. Şevketi Bostan temizlenmesi biraz zahmetli. Bu nedenle temizlenmiş halini alırsanız daha iyi olur. ,Saplarını yeşil kısımlarını sakın atmayın. Onlarla ekşili, yoğurtlu nefis salatalar yapılıyor.  
Ben Şevket-i Bostan'ın etlisine, zeytinyağlısına her şeyine bayıldım :) Kalan kısmını derin dondurucuda saklayabileceğimi söylediler. Çıkarıp pişirdikçe çeşit çeşit paylaşırım sizinle :) 

Malzemeler:

  • 1 kg ayıklanmış şevket-i bostan
  • 500 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti 
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Terbiyesi için:
  • 1 yumurta
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Şevket-i bostanları iyice yıkayın. Kökünü yararak çıkarın. Körpe olan yaprakları dışındaki yaprakları alın. 2-3 cm'lik parçalar halinde doğrayın. 
Eti zeytinyağıyla beraber tencereye alın ve et suyunu salıp çekene kadar pişirin.  Yarım su bardağı sıcak su ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin. Üzerine iri doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. 

Şevket-i bostanları 1 litre suyla beraber düdüklü tencerede 20 dakika haşlayın. Kapağını açıp pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmişse diğer tencerede pişen etle biraraya getirin ve bir kaç dakika daha kaynatın. 
Terbiyesi için yumurta, limon suyu ve unu iyice çırpın. Tencerede kaynayan yemeğin suyundan bir kepçe alarak karıştırın. Yemeğe ekleyerek sürekli karıştırın. 1 taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...