Karadut Reçeli

Karadut Reçeli

17 Ağustos 2014 Pazar, 20:37

Selamlar hepinize...  Antalya'dan dönerken, Isparta'da küçük bir mola verdik. Eşim hadi hadi derken iki dakkada köylü pazarından bu nefis karadutları da aldım. Gelene kadar sıcakta biraz hırpalandılar aslında ama olsun. Özlediğim karadut tadıydı. Marketlerde satılan tatlısız, ekşisiz, kokusuz yani özetle imitasyon karadutlar gibi değil. Kendi başına dünyanın en güzel tatlılarından biri bence. Değerlendirmek için yaptım reçeli, aslında bir oturuşta heepsini yiyebilirdim :) Aklıma geldi bu güzel mısralar.  Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Karadut desem de daha bi şey demesem bugün :) 

KARADUT

Karadutum, çatal karam, çingenem
Nar tanem, nur tanem, bir tanem
Ağaç isem dalımsın salkım saçak
Petek isem balımsın ağulum
Günahımsın, vebalimsin...



Malzemeler:
  • 1.5 kg karadut
  • 1 kgtoz şeker
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı:
Karadutlar yıkanır, süzülür. Üzerine toz şeker gezdirilir. 

 

Resimdeki gibi karadutlar suyunu bırakıp şekeri ıslatacak kadar bekletilir. Akşamdan şekere yatırıp sabah kaynatmak iyi oluyor. Kısık ateşte yavaş yavaş kaynaması beklenir (çabuk taşıyor dikkat edin :)) Bir kaç taşım kaynayınca karadutlar kevgir yardımıyla süzülerek tencereden alınır. 

 

Şurup kaynamaya bırakılır. 10 dakika kadar kısık ateşte kaynayan şurup kıvamı hafif koyulaşır. Karadutlar tekrar tencereye alınır. 2-3 dakika kadar beraber kaynatılır. Limon tuzu veya limon suyu eklenir. 1-2 dakika sonra ocaktan alınır. 4-5  gün üzerine temiz bir tülbent gerilip güneşlendirilir.

Kolay gelsin, Afiyet olsun....



Püf Noktası:
Reçeli fazla kaynatmadığımız için, güneşlendirmek rengini kokusunu kaybetmeden kıvam almasını ve geç bozulmasını sağlar. Üzerine ince bir tülbent gerip güneşe koymak gerekir. Arada tencereyi hafif sallayarak karıştırabilirsiniz. Kaşıkla karıştırmanızı tavsiye etmem. Ne kadar dikkat etseniz de meyveler biraz eziliyor.