Tart Hamuru Hazırlamanın Püf Noktaları

Merak edenler için püf noktalarını detaylı olarak yazdık, Tart Hamuru Hazırlamanın Püf Noktaları

18 Kasım 2016 Cuma, 23:03

En çok sorun yaşanan, internette aranan ve merak edilenlerden biridir ''Tart Hamuru'' :) Mutfağımıza sonradan girme bir lezzettir çünkü. Genelde annelerimiz de püfünü bilmez. Yani, ''annecim kabak dolmasına nane koyuyor muyuz ?'' diye ararız da ''tart hamuru dağıldı ne yapmalıyım'' diye aramayız :)  Bu nedenle yanlış teknik anlatımı ve yanlış tarif de çoktur sanal alemde. 
Tart, şekerli olan hamur türüne, kiş (quiche) tuzlu olan türe verilen genel addır. Uygun miktarda tereyağı ve unun şeker veya tuz ilavesiyle yaptığı danstır aslında bu hamur. Tart hamuru, ağzınızda keyifle eriyen ve güzel bir kıvama sahip olursa çok çeşitli ve inanılmaz lezzetli tartlar hazırlayabilirsiniz. Şimdi gelin adım adım püf noktalarına bakalım; 

& Tariflerde tereyağı veya margarin yazar  ama lezzetli  bir ''Tart Hamuru'' tereyağıyla yapılır.

& Kullanacağınız tereyağı küp küp doğranmış olmalıdır ve buzdolabında beklemesi gerekir. Yağ soğuk ama küçük parçalar halinde olursa iyi karışmış, homojen kıvamlı bir hamur elde edersiniz.
Yağ büyük parçalar halinde olursa karıştırmaya çalışırken yağın bir kısmı el ısısısyla erir ve daha fazla un eklemeye çalışırken hamur kıvamı farklılaşır. 

& Hamuru bir arada tutması için yoğurt veya süt yerine soğuk su ve tercihen yumurta sarısı kullanılabilir.  

& Yoğururken avuç içinizi değil de parmak uçlarınızı kullanmaya çalışın çünkü el ısısı yağı eritir ve biraz daha una ihtiyaç duyarsınız. Eklediğiniz unu yoğururken biraz daha mıncıklar ve hamuru ısıtırsınız. Kısır döngü şekline gelir ve hamur original kıvamından uzaklaşır. Yağ granüllerinin tam erimemesi ağızda dağılan ve eriyen bir tart bir kıvamı için gereklidir. 

& Kullanacağınız un mutlaka elenmiş olmalıdır.

& Lezzet dengesi açısından tatlı hamurlarda bir fiske tuz kullanılır. 

& Kabartma tozu veya karbonat kesinlikle kullanılmaz. Tart veya kiş hamurunun kabarmasını istemeyiz. Üzerine çatalla delikler açılır. Hatta üzerine yağlı kağıt ve ağırlık yapması için kuru fasülye veya nohut gibi bakliyatları koymak hamurun kabarmasını engeller. 

& Hamuru hazırladıktan sonra strech filme sarıp buzdolabında bekletmek gerekir. 

& Hamuru açarken çok hafif unlayarak iki yağlı kağıt arasında veya strech film arasında açarsanız kolay şekil verebilirsiniz. Tezgahtan kaldırırken yırtıldı, çatladı derdi olmaz. 

& Tartınızın üzerine farklı desenlerde kafes hazırlamak isterseniz çok kırılgan formda olan tart hamuru sıkıntı oluşturabilir. Rahat çalışabilmek için biraz daha dayanıklı hamur hazırlamanız gerekir. Bu durumda, yumurta sarısı veya soğuk su miktarını arttırabilirsiniz....

& Şekil verdikten sonra da tekrar buzdolabında 1 saat bekletip sonra direk sıcak fırına koyarsanız daha kıtır kıtır bir kıvam elde edersiniz. 

& Kremalı bir tart hazırlayacaksanız kremasını koymadan önce iyice soğumasını sağlayın. Hamurun yumuşamasını engellemiş olursunuz... 

& Az miktarda jöle hazırlayıp tartı süsleyeceğiniz meyveleri kaplayabilirsiniz. Bekledikçe kararma yapmaz. 


Tam kıvamında tartlar pastalar hazırladığınız güzel sofralarınız olsun, hepinize sevgiler...