Buhara Pilavı (tavuklu)

Yemeği ziyafete çevirecek çok özel ve lezzetli bir pilav, Buhara Pilavı...

10 Haziran 2013 Pazartesi, 22:42

  Pilavımız Adıyaman yöresine ait bir tarif...  Bazı ortak tatlarımız vardır, mesela içli köfte, çiğ köfte, kısır vs. ama bu pilav biraz daha özel ve çok bilinmeyen bir lezzet. Ben özellikle yöresel tarifleri sizlerle paylaşırken çok mutlu oluyorum. Çok özel yemeklerimiz var ve tarifleri hazırlamak için sıra gelmiyor inanın. Canım sıkılıp da yeni bir tarif bulsam demiyorum :) Tadını, yapılışını püf noktalarını en çok bildiğim lezzetler daha ön sırada tabii. Bu geleneksel lezzetlerin yaşaması, çocuklarımızın kendi damak tadımızla yetişmesi kültürümüzün önemli noktalarından biri bence. Buhara Pilavı muhteşem bir yemek desem hiiç abartmış olmam. Her tadına bakanın tarifini istediği bir pilav. Pilavı çevirip sofraya getirdiğinizde sunumu, kokusu ve lezzetiyle herkesin beğenisini kazanacak. Davet sofralarınızın baştacı olabilir. Yani kendisi hiç mütevazi değildir ve bence de haklıı :) 

Malzemeler:
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 750 gr tavuk 
  • 100 gr tereyağı
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı baharat (çiğ köfte baharatı)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Tuz


Yapılışı:
Nohut akşamdan ıslatılır, haşlanır. Tavuk haşlanır ( etli olan şeklinde et ve nohut beraber haşlanır ama tavukta eş zamanlı pişmediği için ayrı haşlamak daha mantıklı)  Pirinç ıslatılır. Haşlanan tavuklar sudan çıkarılıp, soğutulur. İri parçalar halinda didiklenir. Soğanlar küçük doğranır. Şİmdii malzemelerimiz hazır olduğuna göre biraraya getirmeye başlayabiliriz (pilav yapımına başlarken nohut ve tavuk suyunun kaynar durumda olması gerekir)  
 

Tereyağı tencereye alınır, eritilir. Üzerine doğranan soğanlar ilave edilir. Tencere iyice ısınıp soğanlar kaynamaya başlayınca ocak biraz kısılıp tencerenin kapağı kapatılır. Arada karıştırarak yavaş yavaş içini çekerek pişmesi sağlanır. Soğanlar resimde görüldüğü gibi renk değiştirip suyunu çekince tavuk etleri ve baharat ilave edilir. 2 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Ocak kapatılır, etler kaşığın tersiyle düzeltilir. Üzerine nohut yayılır (bu aşamayı fotoğraflamayı unutmuşum :)) Nohutun üzerine yıkanan, süzülen pirinç yayılır. Katların düzgün olması ve birbirine karışmaması gerekiyor dikkat :) 

 

Tencere ocağa alınır, 4.5 bardak kadar kaynar tavuk ve nohut suyundan yavaşça ilave edilir. Kaynaması beklenir, tavuk suyunun tuzu gözönüne alınarak tuz eklenir (ben bu aşamada 1 tatlı kaşığı daha baharat ilave ettim, tamamen zevke bağlı) . Kısık ateşte pişirilir. Kapağı kapatılıp, dinlendirilir. Servis yapmadan yarım saat önce tencerenin üzerine kenarları biraz geniş bir tepsi kapatarak ters çevrilir. Tencereyi hemen kaldırmayın, servis yapacağınız zamana kadar beklesin, soğumaması için üzerine bir sofra sarabilirsiniz. 

Detaylı anlatmaya çalıştığım uzun oldu. Sakın yapımı zor zannetmeyin, öğrendikten sonra favori yemeğiniz olabilir :)

Kolay gelsin, Afiyet olsun...



Püf Noktası:
Bilmeyenler için bir hatırlatma; suyunu çekip çekmediğinden emin olmak için dar tahta bir spatula yardımıyla zarar vermeden bakabilirsiniz. Piştikten sonra dinlendirmeden hafif taneleyip pirinçlerin daha güzel açılması sağlanabilir. Bi de Baharat konusu var tabi:) Bu pilavın en önemli özelliği kullandığımız baharat. Resimde küçük tabakta toz halde görülen arkadaş kendisi. Çiğ köfte baharatı olarak aktarlardan temin edebilirsiniz. Bulamazsanız biraz yenibahar, karabiber, tarçın, toz kırmızı biberi karıştırıp kullanabilirsiniz. Birebir aynı lezzet olmasa da yaklaşık sonuç elde edilebilir...