Tencere TV

Kalbur Hurması

Çay saatleriniz için çok pratik bir lezzet, Kalbur Hurması...


 

6 Ocak 2015 Salı, 00:18

   Merhabalar canlar... Yine eskilerden bir şarkımız var bugün :) Kalbur Hurması bizim evde ani misafirlerde, annemin şip şak yaptığı nefis dışı kıtır, içi yumuşak bir çörektir. Bizde Kalbur Hurması denir ama canım dost takipçilerimden gelen bilgilere göre Çerkezlerde Şelame, Erzincan'da Tava Hurması, Sivas'ta Kızartma Hurması gibi isimlerle bilinirmiş. Sanırım şeklinden dolayı ''hurma'' yakıştırması yapılmış. Kızartma ama yağ çekmiyor ve çook pratik bir tarif. Hamuru yoğurduğunuzda az görünmesi sizi yanıltmasın, kızarttıktan sonra bir tabak dolusu çöreğiniz olacak :) Selamlar, sevgiler...

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 50 gr tereyağı
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Tuz
  • Aldığı kadar un (ölçtüm unu ama anında not etmeyince unuttum :(( bi daha yaptığımda söz :)) 

Yapılışı:
Yoğurt, yumurta ve erimiş soğumuş tereyağı karıştırılır. Tuz, kabartma tozu ve un eklenerek yoğrulur (poğaça hamuru gibi bir kıvamda olması gerekiyor) Hamur üzeri nemli bir bezle kapatılıp en az 10 dakika kadar dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Resimde görüldüğü gibi rende üzerinde bastırılarak şekil verilir. 

Bütün hamura şekil verildikten sonra iyice ısınan yağda biraz kısık ateşe alınarak kızartılır. Kızaran hurmalar, kağıt havlu  üzerine alınır. Sıcak servis yapılır. 

Ateş yüksek olursa kızartırken hemen renk alır, içi pişmez. İçindeki yoğurt ve yumurtadan çabuk kızarır. Orta veya hafif kısık ateşte kızartırsanız daha kıtır hurmalar elde edersiniz. 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...