Tencere TV

Pırasalı Midye Böreği

Pırasalı Midye Böreği


 

5 Mart 2014 Çarşamba, 22:14

Günümüzde her şeyin modası olduğu gibi pasta böreğin de modası var. Midye Böreği önceden mayalı hamurla yaptığımız tel tel ayrılan nefis bir hamur işiydi. Fazla yağlı bir tarif olduğu için kendisini suçlu listesine almıştım :) Yufkayla yapılan versiyonu moda oldu son yıllarda. Biraz geç de olsa Tencere'ye girdi. Hala denemeyeniniz varsa bir de benim tarifime bakın derim :) 

Malzemeler:
4 yufka (16 börek çıkıyor)
100 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

İç Harcı İçin:
500 gr pırasa
100 gr kıyma
4-5 kaşık sıvı yağ
Pul biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı:
Pırasalar ince doğranıp hazırlanır. Kıyma ve sıvı yağ tavaya alınır. Orta ateşte fazla sulandırmadan kavrulur. Üzerine doğranan pırasalar eklenir. 
 

Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Tuzu ve baharatları eklenir, ateşten alınır. Soğutulur. 

 

Yufkaları dört eşit parçaya kesilir. 1-2 kaşık yağ gezdirilir. Fırça yardımıyla yağ sürülür. Resimde görüldüğü gibi sivri ucundan başlayarak geniş olan uca doğru pile pile büzülür. 

 

Resimde görüldüğü gibi kenarları pilesini bozmadan öne doğru alınır. Uç kısımlarının birini diğerinin  hafif üstüne doğru koymamız lazım çünkü iç malzemesini koymak için bir alana ihtiyacımız var :) 

 

İç malzemesi koyulur. Kenarları biraz içe doğru katlanır. Şeklini bozmadan kapatılır. Ters çevrilip tepsiye dizilir. Çok tembihledim di mi şeklini bozmayın diye :) Aslında çok kolay 1-2 defa yaptıktan sonra el alışkanlığı oluyor. 

 

Hazırlanan börekler tepsiye dizilir. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı (1 tatlı kaşığı su 1 tatlı kaşığı sıvı ekleyerek çırpın) sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir. Börek biraz kızardıktan sonra dereceyi 160'a düşürüp bekletmeniz böreğin çıtırlığını arttırır...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...