Tencere TV

Seferihisar Sakızlı Tarhanası

Ezberleri bozan muhteşem bir lezzet. Seferihisar Sakızlı Tarhanası...


 

17 Temmuz 2022 Pazar, 11:00

   Sakızlı Tarhana
 
Citta Slow ünvanına sahip olan  İzmir Seferihisar Sakızlı Tarhanası hem çorba hem de  sakızlı tarhana pişisi  hem de pide olarak tüketilmektedir. Tarhana malzemeleri un, süt, karanfil, damla sakızı, karabiber, tuz ve et suyu olarak sıralanan sakız tarhanası, lezzetli ve dikkat çekici bir üründür.
Hızla değişen dünya değerleri karşısında yöresel mutfak kültürü hazinesinin ayakta kalmasının ne kadar zor olduğu bilinmektedir. Çeşitler, yapım teknikleri, kullanılan malzemeler ve kültüre ait olan hafıza hızla unutulmaktadır. Bu değerlerimizden bir tanesi olan Sakızlı Tarhana da yapım sıklığı azaldıkça unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Kızsarlı tarhanası veya zengin tarhanası olarak da adlandırılan bu özel tarhana çeşidinin yaşaması ve modern gastronomiye entegre edilebilmesi açısından yeni nesil ile buluşması gerekmektedir.  
 
Her yıl Seferihisar meydanında sakızlı tarhana pişirilir ve tarhana hamurundan pişi hazırlayarak halka dağıtılmaktadır. Etkinliğin amacı geleneklerin ve damak tadının genç kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamaktır.
 
Türk mutfak kültüründe bulunan bir çok ürün aynı zamanda fonksiyonel gıda özelliği taşır. Sakızlı tarhana içeriğinde bulunan gıdaların da şifalı etkileri bilinmektedir. Damla sakızı antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar etkiler barındırır. Karanfil de doğal antiviral, antimikrobiyal, antiseptik, antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri olan özel bir baharat türüdür. Ayrıca sakızlı tarhana yapımında süt ve et suyu kullanılır. Bu eklemeler doğal olarak tarhananın protein içeriğini arttırmaktadır.  
 
Sakızlı Tarhana Geleneksel Hazırlama Yöntemi
 
·       Karanfil ve sakız havanda dövülerek toz haline getirilir.
·       Süt veya su, un ve dövülen malzemeler bir kapta yoğurularak hamur haline getirilir.
·       Hamurdan cevizden daha küçük parçalar alınıp hafif inceltilerek temiz bir bez üzerine dizilir.
·       Kuruduktan sonra bir öğütücü yardımıyla toz haline getirilir.
·       Elekten geçirilerek homojen bir yapıda olması sağlanır.
 
Sakızlı Tarhana Çorbası
Sakızlı tarhana çorbası yapımında yöresel teknik farklılıkları bulunmaktadır. Yapılan görüşmelerde bazı tariflerin tarhanayı önden ıslatarak bazılarında ise önden tereyağında kavurarak yapıldığı görüldü. Değişmeyen özellik ise tulum peyniri kullanılması ve bayat ekmekle beraber yenmesidir.
 
Malzemeler
3 kaşık sakız tarhanası
1 litre et suyu
30 gr tereyağı
50 gr tulum peyniri
1 kase ufatılmış veya küp küp doğranmış bayat ekmek
1 tatlı kaşığı pul biber (istenirse)
Tuz
Yapılışı
Tarhana karışımı önceden 1 su bardağı su ile ıslatılır. Pişirileceği zaman et suyu ile beraber tencereye alınır. Karıştırarak kaynaması beklenir. Tuzu eklenir. Kısık ateşe alınarak kaynamaya bırakılır. Tereyağı bir tavaya alınarak eritilir. Bayat ekmekler ve tulum peyniri tereyağında hafif kavrulur. İstenirse bu aşamada pul biber eklenebilir. Servis tabağına alınıp üzerine tulum peynirli tereyağlı ekmek gezdirilip servis yapılır.