Tencere TV

Tavada Sebzeli Somon

Sebzelerle zenginleşmiş nefis bir somon tarifi.


 

3 Ağustos 2013 Cumartesi, 19:24

  Selamlar herkese. Ben deniz memleketinde dünyaya gelmedim, deniz kokusuna çok da aşina değilim doğrusu. Bir memur ailesi olarak ben 12-15 yaşlarındayken durağımız Hakkari'ydi. Önceleri kokusunu çok ağır bulduğum balığı orada sevdim.  Şaşırdınız belki ama hemen açıklayayım. Bizim boyumuzca kar yağardı kışları. Gerçekten çok soğuktu ve dağların arasından bembeyaz köpüklü kar suları akar oralarda. Elimizi kaç saniye tutacağız diye iddiaya girerdik, dayanamazdık :) Eller 10 saniyede soğuktan kıpkırmızı keser. Bu muhteşem sularda, derelerde doğal olarak yetişen alabalıklar vardı. Çok diri, yağlı ve lezzetli  balıktı gerçekten. Bir daha hiç bir balıkta o tadı alamadım. Artık umudu kesince lezzet yakalama arayışımda, somonu ayrı bir yere koydum gönlümde :) Fazla kokmuyor  ve  kılçık mevzusu daha rahat. 
Evde sadece bir dilim Norveç Somonu vardı.  Bakınca insana çok az geliyor ama doyurucu ve nefis bir yemek yapmak için yetti sağolsun. Görücüye çıktı şimdi. Bakalım beğenecek misiniz...


Malzemeler:
  • 1 dilim somon (ince olmasın)
  • 2 kuru soğan
  • 2 domates
  • 1 küçük kabak
  • 2 yeşil biber 
  • 1.5 kahve fincanı zeytinyağı
  • Karabiber (çay kaşığının ucuyla)
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz

Yapılışı:
Somon bıçak yardımıyla orta kemiğinden ve kılçıklarından ayrılır (fileto bıçağıyla çok kolay ama hazır filetoda kullanabilirsiniz) İri küpler halinda doğranır. Tava ocağa alınır, biraz ısınınca  zeytinyağı eklenir. Yağ ısınınca somonlar tavaya alınır. Yüksek ateşte sulandırmadan sotelenir. Balıklar kızarınca yağı süzülerek tabağa alınır. Soğanlar ay şeklinde doğranır, tavada kalan yağa eklenir. Kısık ateşte kavrulur. Çok öldürmeyelim, çünkü kabak ve domatesle tekrar pişecek. Kabaklar resimdeki gibi doğranır ve tavaya alınır, sotelenir. Sırayla ikişer dakika sotelenerek yeşil biber, mantar, domates eklenir. Tuz ve pul biber ilave edilir. Fazla suyunu çeken sebzeler ocaktan alınır. 
 

Soğanlar ay şeklinde doğranır, tavada kalan yağa eklenir. Kısık ateşte kavrulur. Çok öldürmeyelim çünkü diğer sebzelerle beraber de pişecek. Kabaklar resimde görüldüğü gibi doğranarak tavaya alınır. Yüksek ateşte sotelenir, üzerine yeşil biber doğranarak eklenir. Mantarlar yıkanır, iri doğranır ve dooğru tavaya. Mantarlar da sulandırmadan, kapağı açık sekilde ve yüksek ateşte sotelenir. 

 

Şimdi sıra geldi domatese. Kabukları soyulup küp küp doğranır. Tavaya ilave edilir. Tuz ve isteğe göre pul biber eklenir. Domates suyunu çekince ocak kapatılır. Kızaran balıklar eklenir ve karıştırılır. 

 

Sıcak servis yapılır...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...