Tencere TV

Muhlama (Kuymak)

Kahvaltılarınıza lezzet katacak bir tarif, Muhlama (Kuymak)...


 

11 Aralık 2013 Çarşamba, 10:41

Merhabalar dostlarım uzun zamandır aklımda olan bir tarifle geldim yine. Daha önce muhlama denedim, itiraf ediyorum hiiç beğenmedim. İnternette en az 20 tarif okudum, yemek kitaplarını karıştırdım. Ocağın başına geçtiğimde hala aklımda net bir şey yoktu. Her şeyiyle tam güvenmediğim tarifi sizinle paylaşmıyorum. Karadenizli arkadaşım yaparken izledim, sordum öğrendim. Evde deneme yaptıktan sonra bugün huzurlarınıza gelebildik muhlamayla beraber :)) Yani tıpkı irmik helvasında olduğu gibi yapımı çok kolay ama püf noktaları önemli... Bi öğrenince 5 dakika sürüyor hazırlaması :)

Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı mısır unu (dolu)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • Eriyen peynirlerden bir tanesi ( çeçil, kolot veya kaşar peyniri)
  • Tuz (peynirin tuzunu gözönünde bulundurarak kullanın)
Yapılışı:
Tereyağı tavaya alınır (mümkünse Karadeniz tereyağı :) Eriyince üzerine mısır unu eklenir, kısık ateşte karıştırılarak kavrulur. Üzerine su ve tuz eklenir, iyice karıştırılır. Pütür kalmaması için sürekli karıştırılır. Kapağı kapatılıp 2-3 dakika konrtrol edip arada karıştırarak pişirilir. Mısır unu suyunu çekip cıvık bir puding kıvamı alınca kıvama gelmiş demektir. Peynirler hazırlanır. Kaşar kullanılacaksa rendelenir. 
 

Muhlamanın üzerine yayılır. Tavanın kapağı kapatılır. Kısık ateşte peynirler eriyene kadar 2-3 dakika kadar karıştırmadan pişirilir. Ocaktan alınca peynirler hafif karıştırılıp, sıcak servis yapılır. 

 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...



 


Püf Noktası:
Mısır ununu kavururken çiğ kokusu çıkmalı ama rengi fazla koyulaşırsa tadını bozabilir. Muhlama pişerken kıvamı size çok koyu gelirse biraz su ekleyip, karıştırabilirsiniz.En son kıvama geldiğini tereyağının yüzeye çıkıp kenarlarda birikmesinden anlayabilirsiniz :)