Tencere TV

Balkabaklı Limonlu Tart

Çay sofralarınız için nefis bir tarif, Balkabaklı Limonlu Tart...


 

14 Şubat 2015 Cumartesi, 08:31

 Günaydın canlar hepinize. Çok tuhaf bir gün bugün. Hayatımızın her alanında çılgınlık boyutunda yer alan Sevgililer Günü olgusuyla, öldürülen müslüman kardeşlerimizin acısını zihinlerimizde bir şekilde konumlandırırken yeni ve tahammülü güç bir olay duyduk. Canımız yandı, üzüldük, incindik... İnsan olmak ağır yük gerçekten. Ağır yük de çekmesi bilene... İnsan ola... bilene. Sırtından atarsan yük filan kalmaz tabii. Durdum. Çünkü  burda çünkü yazacağım çok satır var hiç durmadan. Ne sizin başınızı ağrıtayım, ne lafı fazla uzatayım...  
Bütün gönüller, gözümüzden sakındığımız canlarımız iyililerle karşılaşsın da. Sevmesini bilene emanet olsun...
Ben tarifimi paylaşayım en iyisi. Herkese kolay gelsin, sevgiler...


Malzemeler:

Hamur malzemesi:
  • 100 gr tereyağı
  • 200 gr un
  • 1 yumurta sarısı
  • bir tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • Üzerini süslemek için pudra şekeri

Balkabaklı dolgu malzemesi:
  • 1 su bardağı balkabağı püresi
  • Yarım paket krema

Yaplılışı:
Hamur için tereyağı ve pudra şekeri mikserde çırpılır. Yumurta sarısı ve un eklenir. Yoğrularak homojen bir hamur elde edilir. Strech filme sarılıp 10 dakika kadar dinlendirilir. Balkabağı püresi (tencerede balkabağı ve toz şeker beraber pişirilip robottan geçirilerek hazırlanır) ve krema karıştırılır. 
Tart hamurunun üçte biri ayrılır. Tezgaha un serpilir ve büyük olan hamur parçası merdane veya oklava yardımıyla kalıbın büyüklüğünce açılır (ben 30 cm çapında bir kalıp kullandım) Tart kalıbı margarinle (yapışmaması için) iyice yağlanır ve üzerine hafif un serpilir. Açılan hamur kalıba yerleştirilir. Kenarlarından sarkan fazlalıklar da kesilerek alınır. 

 

Kalıbın büyüklüğünce yağlı kağıt kesilir ve üzerine yayılır. Bu noktada tart hamurunun pişerken kabarmasını engellemek için üzerine herhangi bir ağırlık koymamız gerekecek. Nohut, fasülye, börülce hiç farketmez :) Yağlı kağıdın üzerine de ağırlık yayılır ve bu şekilde önceden ısıtılmış fırında 160-170  derecede yarım saat kadar pişirilir. Üzerinin çok hafif kızarması yeterli.  Fırından çıkınca azcık nefes alıp soğuması için bekletilir. Sonra üzerine hazırlanan balkabaklı harç yayılır. Kalan hamurlar biraraya getirilip hafif unlanmış tezgahta yarım cm inceliğinde açılır. Küçük kalpli kalıp yardımıyla şekiller çıkarılarak tartın üzeri süslenir. 

 

Takrar 160-170 derecede 20 dakika kadar (kalplar hafif kızarıp içini çekene kadar) pişirilir. Soğutulup dinlendirilir. Üzerine pudra şekeri serpip servis yapılır. 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...