Tencere TV

Evde Tarhana Yapımı

Evde Tarhana Yapımı...


 

21 Ekim 2014 Salı, 00:20

   Selamlar herkese... Bugün çook geç kalan bir tarifi yazıyorum. Tarhana yapımını paylaşmadan önce, çocukken nefret ettiğim şimdi çok sevdiğim bu çorbanın hikayesini anlatmak istiyorum sizlere. Sanırım 10 yaşındaydım. Doğuda aşırı soğuk bir kış mevsimi geçirdik o yıl. Annem uzun zaman hasta yattı, ciğerlerini üşütmüştü. Babam yalnız kaldı ve elinden yemek yapmak da gelmez. Hazır çorbaları (özellikle tarhana )) Pişirip önümüze getiriyor ama ben lokmaları yutamıyorum :)) Babamın zoruyla biraz yiyip kalkıyorum...
     Aradan yıllar geçti, bir gün hep beraber otururken babamın yaptığı çorbaların konusu açıldı. Ben yine, baba hiç bir çorba o kadar lezzetsiz olamaz gibi bir şeyler söyledim :)) Hem tadı kötü, hem  soğuk, hem de kıvamsızdı dedim. Ne bileyim kızım karıştırıp getiriyodum dedi. Nasıl yani, pişirmeden mi yaptın çorbaları diye sorduk. Babam ise ben pişirileceğini bilmiyordum, sıcak suyla karıştırıp getiriyordum dedi :)
      O zamanlardan belliymiş damak tadımın iyi olacağı da neyse biz konuya dönelim :) Evde Tarhana Yapımı'nı hazırladığım sırada araya bayram girdi. Bayramın ilk günü bir de ağır grip de olunca :( günlerce kaldı. Yaparken de aşama fotoğraflarını çekemedim. Şimdi ben o kadar güzel anlatırım ki tarhana yapımını fotoğraf görmüş kadar olursunuz :)))
Tarhana biraz uğraştıran bir gıda kabul etmek lazım ama evde yaptığınız tarhananın lezzeti o kadar güzel ki... Azıcık yorgunluğa değer. Çocuklar söz konusu olduğunda, gönül rahatlığıyla sofraya koyacağınız bir çorba olur.


Ben en çok yapılan sade un tarhanasını sizlerle paylaşıyorum ama Tarhana, bölgelere göre yapım tekniği farklılığı taşımasının yanında son ürün haline gelmesinde de yine farklılıklar içerir. Çorbalar eklenen malzemelerle doyurucu bir öğün haline gelebilmektedir. Örneğin içine haşlanmış nohut, fasulye, mercimek, barbunya, börülce, süt, beyaz peynir, tulum peyniri, kavrulmuş kıyma, tavuk, kemik suyu gibi eklemelerle hem aromatik değerleri hem de besin değerleri açısından zenginleşebilmektedir. Anadolu'nun muhteşem mutfak zenginliğinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Kıymetini bilmek lazım... 

Sevgiler... 

Malzemeler:
  • 2 kg süzme yoğurt
  • 2 kg kırmızı biber
  • 2 kg domates
  • 6-7 tane kuru soğan
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yaş maya
  • Tuz
  • Un 
  • Kuru Nane

Yapılışı:
Haşlanmış nohut robottan geçirilir, bir kenara alınır. Domates, kuru soğan ve kırmızı biberler iri doğranır, robottan geçirilir. Tencereye alınır (sebzeleri pişirmeden önce robottan geçirince su eklemeye gerek kalmıyor, yoğun lezzet açısından önemli :)) Sebzeler 20 dakika kadar pişirilir. Ilımaya alınır. Malzemeler ılınınca  el blendırıyla biraz daha çekilir. Maya 1 çay bardağı ılık suyla eritilir. Derin bir kapta haşlanan malzemeler, erimiş maya, nohut, nane ve  tuz karıştırılır. Azar azar un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur (kulak memesi kıvamından daha yumuşak olmalı) Üzeri temiz bir bez veya tepsiyle kapatılarak mayalanmaya bırakılır. Birer saat arayla gidip gelip yoğrulur. İlk gün sık sık karıştırılan tarhana ikinci gün yine arada kontrol edilerek kabardıkça karıştırılıp yoğrulur. Ben havalar serinlediği için 10 gün boyunca mayalandırdım. Oturmuş, hafif ekşi ve yoğun aromalı bir tarhanam oldu. Sıcak havalarda hazırlasanız bile iki günde kurutmayın. En az 4-5 gün mayalansın, tadı otursun... 

  Mayalanma süreci biten tarhanadan küçük bir kavanoz yaş olarak ayrılır. Yaş tarhana buzdolabında saklanabilir ve çok lezzetli olur.
  Temiz bir sofra bezinin üzerine büyük birer kaşık tarhana yayılır. Hafif aralıklı olarak bütün tarhana sofranın üzerine yayılır. Üzerleri biraz kurumaya başlayınca ters çevrilir. Yine biraz daha kuruması beklenir. Tarhana hamurları kurudukça elle daha ufak parçalara ayrılır. Parçalar iyice ufanınca mutfak robotundan geçirilir ve elenir. Elenen tarhana geniş bir leğen veya tepside bekletilip, arada karıştırılır. İyice kuruması sağlanır. Buzdolabında muhafaza edilir. 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...