Tencere TV

Pratik Fasülye Konservesi

Fasülyenin en güzel zamanı, mevsiminde pratik bir tarifle saklayalım. Pratik Fasülye Konservesi...


 

25 Eylül 2013 Çarşamba, 21:37

 Merhabalar hepinize. Domates Soslu Patlıcan Konservesi yapmışken bir de Pratik Fasülye Konservesi paylaşayım dedim.  Kış hazırlıklarını ucundan yakalayabildim bu sene. Sebze, meyveleri mevsiminde tüketelim veya hazırlayalım lütfen. En güzeli  taze tüketmek ama elceğizlerimizle özene bezene hazırladığımız gıdaları pratik bir şekilde kullanmak da çok güzel. Eve geç geldik, aniden misafir geldi annemin deyimiyle bunlar ''buluntu'' olur.
Uzmanlar gıdaları saklamanın en sağlıklı yolunu 1- Kurutarak 2- Konserve 3- Derin dondurucuda saklamak şeklinde sıralamışlar. Yani konserve, dondurarak saklamaktan daha sağlıklıymış, haberiniz olsun :) 

Kışın markette poşetlerini fasülye, domates, biberle dolduranları görünce gidip ikaz edesim geliyor. Başkalarının ne aldığına mı bakıyorum. Sanırım eveeet :)) Krakerle, çikolatayla hazır köfteyle vs.  dolu arabaları görünce de sinirlerim bozuluyor. Yani canlarım markette etrafınıza bakın, sizi gözetliyor olabilirimm :) 


Malzemeler:
  • 2 kg taze fasülye
  • 2.5 kg domates
  • Tuz
  • Temiz kavanoz ve kapak (bu ölçülerle 3 büyük kavanoz çıktı) 

Yapılışı:
Fasülyeler ayıklanır  yıkanır ve doğranır. Domateslerin kabukları soyulur, küp küp doğranır. Derin bir tencereye alınır. Kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ateş azaltılır, arada karıştırarak suyunu hafif çekene kadar pişirilir. Fasülyeler tencereye eklenir. Karıştırılır, kapağı kapatılır. Fasülyeler sararana kadar 4-5 dakika pişirilir. Tuz eklenir, karıştırılır. Kaynar şekilde kavanozlara doldurulup kapağı sıkıca kapatılır, ters çevrilir  (kavanozlar ve kapaklar temiz ve kuru olmalıdır) .

Şimdi mis gibi konservemizi hazırladık. Kışın kullanırken nasıl pişireceğini bilmeyenler için kısaca tarif edeyim. Etli yapılacaksa et kavrulduktan sonra soğan doğranır, kavrulur. Üzerine konserve ilave edilir ve yumuşayana kadar pişirilir. Zeytinyağlıda soğanı zeytinyağıyla kavurduktan sonra konservemiz eklenir ve pişirilir. 
Püf Noktası:
Fasülyeyi kavanozlara doldururken ocak kısık durumda olmalı ve son kavanozu doldurana kadar aynı şekilde kaynamalı. Yeteri kadar sıcak olmazsa kapaklar tutmaz ve konserveler bozulur...