Tencere TV

Kumkuat Reçeli

Kahvaltı sofralarına mis kokulu ve çok lezzetli bir dokunuş, Kumkuat Reçeli...


 

22 Şubat 2018 Perşembe, 19:44

   Altın Portakal desem ne dersiniz ? Hani film festivalinden sonra verilen çook ünlü ödüller var ya, onlar gelir aklınıza herhalde. Son bir kaç yıldır ise bu minnak  lezzet patlaması olan Kumkuat nam'ı diğer Kamkat gelir. Kabuğuyla yenen tek narenciye çeşidi olan kumkuat, süs mandalinası olarak da isimlendirilir. Turunçgil ailesinin bu en minik üyesi, rengiyle portakalı anımsatır. Çekirdekli bir yapısı ve çok kuvvetli bir aroması vardır. Lokmalık boyuttaki Kumkuat, ağza atılınca hafif ekşisiyle önce sizi sarmalar, ağzınızda çok hoş bir rayiha bırakır. Sonra bir tane daha ve bir tane daha derken ne kadar yediğinizi bile anlamazsınız. Son yıllarda yoğun olarak reçeli de yapılıyor. Tıpkı turunç kabuğu ve portakal kabuğu reçeli gibi ön tatlandırma işlemi yapmak gerekiyor. Önce kumkuatı haşlayıp, suda bekletip defalarca suyunu değiştirerek acısından arındırmak lazım. Zor gibi görünüyor ama sadece suyunu döküp üzerine temiz su ekliyorsunuz. Bence gayet kolay ve keyifli. Suda rengi açılan meyveler şekerle buluşunca tekrar koyulaşıp, iştah açıcı muhteşem bir renk alıyor. Renk, koku ve lezzet bir araya geldiğinde tadından yenmez. Kumkuat reçeli de benim için aynen öyle :) 

Reçeli ilk yaptığımda bütün haliyle kaynattım bu fotoğraflar da ilk denemeye ait. 2 yıldır bekleyen bu fotoğraflar elime geldi ve paylaşayım dedim. Kumkuatları uzunlamasına kesip çekirdeklerini çıkarınca da lezzeti çok güzei oluyor. Buradaki tercih tamamen size ait. Eğer çekirdeklerini temizleyecekseniz bütün kaynatma ve suda bekletme aşamalarından sonra yapmanız lazım. Çekirdekleri temizlenen meyveleri direk şerbetin içine atabilirsiniz. 
Kaynatırken evin muhteşem kokusu bile bu güzel reçeli yapmanıza değer. 


Malzemeler:
  • 1 kg kumkuat (kamkat) 
  • 1 kg toz şeker
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu veya yarım çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı:

Kumkuatları bol suda yıkayıp derin bir tencereye alın. Üzerini 4 parmak geçecek şekilde su koyup 3-4 dakika kadar kaynatıp suyunu dökün. Üzerine tekrar su doldurup aynı şekilde haşlayın ve suyunu dökün. Üzerini tekrar su doldurun ve en az 3-4 saat bekletin. Bekleme aşamasında suyunu saat başı değiştirin. En son suyunu süzün ve bir kenarda bekletin. 

Toz şeker ve suyu bir tencereye alın, kaynamaya bırakın. 10 dakika kadar kısık ateşte kaynattığınız şerbetin içine süzülen kumkuatları ekleyin. Kaynatmaya devam edin (kumkuatlar çektiği suyu bırakacağı için kıvamı cıvıklaşacaktır ama panik yapmdan kaynatmaya devam edin)
3-4 dakika sonra limon suyunu ekleyin ve reçel kıvamı alana kadar kaynatın. Denemek için bir çay tabağına 1-2  damla reçel damlatıp bekletin. Soğuyunca akışkanlığını kontrol edin. Eğer hemen akmıyorsa olmuş demektir. Tencereyi ocaktan alın. Kaynar şekilde kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde vakumlamış olursunuz, oda sıcaklığında 1 yıl tazeliğini korur. 


Kolay gelsin, Afiyet olsun...