Tencere TV

Döğmeç

Mutlaka deneyin, yöresel yemeklerimizden Döğmeç...


 

18 Eylül 2013 Çarşamba, 23:34

  Merhabalar hepinize. Hayat telaşı devam ediyor. Çocukların okul alışverişi, toplantıları, kursları vs. derken eve geç geldim ve ne yapsam ne yapsam diye düşünürken aklıma geldi. Evde kalan patlıcanlarla yine yöresel bir yemek olan Döğmeç yaptım. Döğmeç bir Adıyaman yemeğidir. Mahalle fırınına pişmeye gönderilen sebzeler eve gelince soyulur, hazırlanır. Derin bir kapta sarımsakla beraber tel tel olana kadar dövülür ve pul biberli yağda kavrulur. Fırın imkanımız olmadığı için evde biraz daha kolay uygulanabilir şekilde değiştirdim. Közlenmiş patlıcanla yapılması açısından ''patlıcan söğürme'' ye benzetebilirsiniz ama yapım aşamaları farklı. Söğürme doğranarak yapılır, bizimki adı üstünde dövülerek yapılıyor. Pul biberle kavrulması da apayrı bir lezzet. Patlıcan sevenler için lezzet içinde lezzet :)

Malzemeler:
  • 4 tane patlıcan (orta boy)
  • 4 domates
  • 4 biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
Patlıcanlar közlenir veya yapışmaz tavada kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir. Kabukları soyulur. Sarımsakların kabuğu soyulur, iri parçalara ayrılır. Resimdeki gibi derin bir kapta önce sarımsak ve tuz ezilir, Sonra doğranan patlıcanlar eklenir ve havan kullanılarak dövülür. Biber ve domates közleme veya fırında pişirme imkanınız varsa pişiririlir ve patlıcanlı karıma eklenerek beraber dövülür, yoksa biber küçük doğranıp zeytinyağında kavrulur. Üzerine domatesler rendelenip veya ufak doğranıp eklenir. Suyunu çekene kadar kavrulur.

 

Zeytinyağı yapışmaz bir tavaya alınır,  ısınınca pul biber eklenir karıştırılır. Üzerine hazırlanan patlıcan ve domates eklenir. Arada karıştırarak 3-4 dakika kavrulur. 

 

Karıştırırken kaşığın tersiyle ezerek biraz daha helmelenmesini sağlayabilirsiniz :) 

Yanına taze ekmek, yeşil biber ve soğuk ayran...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...



Püf Noktası:
Patlıcanların patlamasını engellemek için pişirmeden önce bıçağın ucuyla delebilirsiniz...