Tencere TV

Mercimekli Köfte

Türk mutfağının nefis tariflerinden bir tanesi, Mercimekli Köfte...

 

17 Haziran 2014 Salı, 11:19

   Merhabalar... Bugün çok uzun zamandır paylaşmak istediğim yöresel bir lezzetle  huzurlarınıza geldim. Tarifimiz Mercimekli Köfte. Artık bir çok yerde yapılan, yemek sitelerinde tarifi verilen, özellikle de hanımların çay saatlerinde sıkça hazırlanan bir lezzet. Mercimekli Köftenin yapımı çok kolay gibi görünür ama kıvamını tutturması gerçekten zordur. Suyunu ve pişme süresini iyi ayarlayamazsanız bulamaç kıvamıyla bulgur pilavı arasında tuhaf karışımlar elde edebilirsiniz. Püf noktalarına dikkat etmek çok önemlidir. Eveet, konu Güney ve Güneydoğu lezzetleri olunca ben sazı alırım elime :)  
Eskiden çocukluğumda (yani bayaa eski :))  anneannem Mercimekli Köfte yaparken soğanı tereyağında kavururdu. Orjinal köfte tarifinde içine sarımsak, nar ekşisi veya limon konmazdı. Kendine has çok farklı bir aroması vardı. O eski köftenin tadı bugün yok. Yazın, mis gibi bostan sebzeleriyle hazırlanan soğanlı bir kaşık salatayla beraber yenirdi bu köfte. Gerçekten çook güzeldi :) 


6-8 kişilik
Pişme süresi 15-20 dakika
Hazırlama süresi 30 dakika


Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı mercimek
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre)
  • Yarım limon
  • 1 diş sarımsak
  • 2 kuru soğan (büyükse 1 tane)
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Tuz

Yapılışı:
Mercimekler bol suda yıkanır, üzerine su ilave edilip ocağa alınır. Kaynayınca suyun yüzüne çıkan köpükler kaşıkla alınır. Ocak kısılır, mercimek yumuşayıp suyunu çekene kadar 30 dakika kadar pişirilir. Fazla karıştırmanızı tavsiye etmem, mercimek ezilir. Kaynayan mercimek kontrol edilir, pişmişse üzerine bulgur eklenip hafif karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır, 15-20  dakika kadar bekletilir. Bulgurlar mercimekle hemhal olup güzelce kıvam alınca köfte karıştırılmaya hazır demektir. 
 

Kuru soğanlar küçük küçük doğranır. Zeytinyağıyla beraber tavaya alınır. Kaynadıktan sonra ocak kısılır. Ağır ağır suyunu çekip hafif pembeleşene kadar arada karıştırarak pişirilir. Salçalar ilave edilir, karıştırılır. 1-2 dakika kadar kısık ateşte kavrulup ocaktan alınır. 

 

Maydanoz ve taze soğanın yeşil kısımları da ince ince doğranır. Sarımsak da minik doğranınca bütün malzemeler hazır demektir. Yoğurmak için derin uygun bir kap alınır. Tencerede demlenen bulgurlu mercimekli karışım kaba alınır. Üzerine kavrulmuş soğan eklenir. Pul biber, kuru nane, kimyon, limon suyu ve sarımsak eklenir. Elle yumuşak hareketlerle yoğrulur. Doğranmış maydanoz ve soğan eklenir, karıştırılır. İstenilen şekil verilir, servis kabına alınır. Marul, salata, ayran, tere, roka veya turşuyla beraber servis yapılır :) Yeter ki masada güzel bir köfte olsun, yanına arkadaş çok bulunur...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...



 
 


Püf Noktası:
Mercimekli köfte kıvamını tutturmak için öncelikle mercimek iyice yumuşasın, ocaktan erken almayın. Diri diri görünür, lezzeti güzel olmaz. Bulgurunu ekledikten sonra hafif karıştırıp, yoğururken de fazla hırpalamadan karıştırmak lazım :) Mercimek ezilir, köfte kıvamı bozulur. Limon suyu miktarını zevkinize göre ayarlayın, yöresel tarifinde fazla ekşi yapılmaz. Tuzunu eklerken salçaların tuzunu unutmayın. Bi de mümkün olduğunca servis zamanına yakın karıştırırsanız çook daha lezzetli olur :)