Tencere TV

Üzüm Bulamacı (peltesi)

Doğal bir lezzet, Üzüm Bulamacı...


 

24 Ekim 2014 Cuma, 21:42

    Selamlar canlarım... Bugün, geçen hafta yaptığım Üzüm Bulamacı tarifim var sizlere. Çikolata, tatlı, puding gibi gıdalar hayatımıza girmeden önce ağzımızı böyle doğal gıdalar tatlandırıyordu. Bağlarımız ve fıstıklığımız vardı  Adıyaman'da bizim de. Yemyeşildi... Kesilip birer birer yerleşim alanı oldu çoğu. Kesme, bastık (pestil) gibi lezzetler önce üzüm suyu bu şekilde bulamaç haline getirilerek yapılır. Annem çocuklara bu kışlık ürünlerin yapımını uzun uzun anlattı.  Kadınların bu zahmetli  işleri yaparken ne kadar eğlendiklerini, hep beraber hem konuşup hem yardımlaşarak işleri çabucak bitirdiklerini anlattı.
    Aklıma hemen buzdolabında bekleyen Erzincan Üzümleri geldi. Hemen suyunu sıktım. Zaten gerisi kolay, lezzeti nefiss :) Yumuşacık puding kıvamında, çok sağlıklı, enerji veren bir tatlı oldu. Üzerine evde ne varsa ceviz, fındık, fıstık süsleyip servis yapabilirsiniz. Ben sıcak yemeği severim ama soğuk bir tatlı olarak da çok güzel. Bazen sayfalarca sayfalarca yazmak istiyorum nedense. Tamam korkmayınn, yazıcam demedim istiyorum dedim :)) kestim. Sevgiler, selamlar...


Malzemeler:
  • 1.5 litre taze sıkılmış üzüm suyu 
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 3-4 yemek kaşığı toz şeker (üzümün şeker oranına ve isteğe göre ayarlanır )

Yapılışı
Üzüm suyu yapmak için ayıklanıp güzelce yıkanan üzüm taneleri elle bastırarak ezilir. Suyu sıkılır. Üzüm suyubir tencereye alınır, kaynatılır. Kaynayan üzüm suyunun köpüğü üstüne çıkar. Köpüğü kaşık yardımıyla toplanarak alınır. Nişasta ve un suyla eritilerek azar azar kaynayan üzüm suyuna ilave edilir. Sürekli karıştırarak topaklanması engellenir. 2-3 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır, kaselere paylaştırılır.

Üzeri ceviz veya fıstıkla süslenir. İster sıcak, ister soğuk servis yapılır. 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...




 


Püf Noktası:
Tatlının pürüzsüz bir kıvamı olmalıdır. Bunun için un ve nişastalı karışımı üzüm suyuna eklerken hiç durmadan karıştırmak gerekir.