İçli Köfte (haşlama)

İçli Köfte (Dolmalı Köfte)...

29 Temmuz 2014 Salı, 01:27

  Selamlar... Güzel bir tarifim var bugün sizlere bugün. İçli Köfteyi annemle beraber yaptık. Annecim sen de çok güzel yapıyosun ama lütfen alınma rahmetli anneannem muhteşem yapardı. Kızaran içli köftesi ağızda dağılırdı. Saniyeler içinde çok ince açardı. Bizde, kızartılan köfteye İçli Köfte, bu hanım kıza Dolmalı Köfte denir :)  Memleketim Adıyaman'da en sık yapılan yemeklerden biridir İçli Köfte. Doğrudan hiç bir ile ait değildir. Güneydoğu; Adıyaman, Antep, Urfa ve Hatay'da yapılır en orjinal haliyle. Antakya'da oruk denir. Dışına biber salçası konur. Fırınlarda da pişirilir.  Maraşta iç malzemesine reyhan konur, Kayseride minicik yapılır. Adana'da üzerine sos dökülür. Her il kendi damak tadına göre uyarlamıştır içli köfteyi...
Hiç bitmez kavgalar da vardır. Benim, haayır efendim benim :) Ben de diyorum ki bizim. Araplardan bizim topraklara  geldikten sonra gayet güzel ağırlanmış, el üstünde tutulmuştur İçli Köfte...  Aslında hangi yemeği yaptığın değil önemli olan layıkıyla hakkını vererek yapmak önemli.
Köftenin de dışı lastik gibi olmasın, içi yağ kokmasın ama yavan da olmasın. Yutarken kaysın gitsin... Budur efendim :)) 


Malzemeler:

İç malzemesi
  • 500 gr orta yağlı kıyma (dana kuzu karışık)
  • 4 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (tepeleme)
  • Karabiber (1 çay kaşığı)
  • Pul Biber (1 tatlı kaşığı)
  • Maydanoz
  • Kavrulmuş ceviz

Köfte malzemesi
  • 3 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1.5 bardak irmik 
  • 200 gr yağsız çiğ köftelik et 
  • Tuz
  • Karabiber (1 çay kaşığı)
  • Pul biber (1 tatlı kaşığı)
  • 2.5-3 su bardağı su 
Yapılışı:
Köftenin içini hazırlamak için kıyma tencereye alınır. Üzerine tereyağı eklenir. Kıymanın top top olmaması için arada karıştırarak kavrulur. Üzerine ince doğranmış kuru soğan eklenir. Kısık ateşte soğanlar suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Tuz, karabiber, pul biber eklenir. Karıştırılır. Üzerine ince doğranmış maydanoz ve isteğe göre kavrulmuş ceviz ilave edilir. Karıştırılıp ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. 
Köfte için bulgur ve irmik bir tepsiye alınır. Su ilave edilir, karıştırılır. 15 dakika kadar dinlendirilir. Tuz, karabiber, pul biber ve yağsız kıyma ilave edilir. İyice yoğrulur...

 

Resimde görüldüğü gibi kıvam alınca yumurta büyüklüğünde sıkım yapılır. Bu arada oda sıcaklığında ılıdıktan sonra buzdolabında bir kaç saat soğutulan iç malzemesi de alınır. Anneme göre işin en kolay, bana göre işin enn zor kısmına geçilir :)) 

 

Bir parça köfte alınır, yuvarlanır. Resimdeki gibi önce başparmakla biraz form verilir. Sonra işaret parmakla inceltilerek açılır. 

 

İyice inceltip içli köfte şekli verildikten sonra iç koyulur. 

 

Sol elin baş ve işaret parmağıyla  hafif hareketler yapılarak kapatılır. Düzgün şekil verilir. 

 

Haşlamak için tencerede bol su kaynatılır. Tuz eklenir (dağılmasın diye korkarsanız yarım çay kaşığı kadar da  limon tuzu eklenir) 


Hazırlanan içli köfteler kaynar suya atılır. Köfteleri suya attığınızda önce harlı ateşte tutun, iyice kaynasın. Sonra ocağı hafif kısın (tam kısmayın)  Köfteler suyun yüzüne çıktığında haşlanmış demektir...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...




 


Püf Noktası:
Köfte hamuru iyi yoğrulmalı. İsterseniz et makinasında çekebilirsiniz ama miktarı fazla olmayınca elde de rahat yoğrulabilir. Açarken eli hafif ıslatmak rahat şekil vermenizi sağlar.Hemen haşlamayacaksanız üzerini kapatın ve buzdolabında bekletin. Sıcakta köfte kendini bırakır, haşlarken dağılır. Haşlama suyu bol olmalı, köfteler üst üste gelmemeli. Bu kadar :)