Reçel Yapmanın Püf Noktaları

Reçel Yapmanın Püf Noktaları

30 Haziran 2013 Pazar, 00:56

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım derken reçel mi kastedildi bilinmez ama tatlının insan hayatında sarsılmaz bir tahtı vardır. Çocuklarıma yağlı ve katkılı çikolata kreması ile kahvaltılık öğün hazırlamaktansa reçeli tercih ettiğimi söyleyebilirim. Tabii bal ve pekmez sağlıklı beslenme adına çok önemli ama reçelin yeri de ayrı...
Aslında ne zaman reçel yapsam aklıma 5 kiloluk şeftali reçeli kavanozunun elimden kayıp buzdolabının önünde bin parçaya ayrılması gelir . Ben bu bir kabus olmalı, bu bir kabus olmalı diye mırıldanırken kızkardeşim iyi ki ben kırmadım, iyi ki ben kırmadım diyordu :)) Saatlerce mutfak temizlediğim halde,  kurudukça yapış yapış olmuştu. Bu olaydan çıkardığım püf noktası buzdolabından çıkan kavanozun dışının buğulanacağı ve dikkatli tutmak gerektiği :)
Elimden geldiğince bildiğim bütüün püf noktalarını paylaştım, umarım faydası olur. Hepinize çok selam, kolay gelsin...

  • Reçel tabakta kıvamlı, parlak durmalı meyve kokusunu kaybetmemiş olmalıdır ama  küçük bir hata yüzünden emek zahmet yaptığınız reçel olumsuz sonuçlanabilir. 
  • Reçel yaparken seçtiğiniz meyvelerin kalitesi çok önemlidir. Meyvelerin mevsiminde ve taze olması, üzerinde leke, küf, zedelenme olmaması gerekir. 
  • Meyvelerin çok iyi yıkanması üzerinde tarım  ilacı kalıntısı kalmaması iyi olur. Sağlığa zararlarının yanısıra reçelin bozulmasına da yol açabilir.
  • Reçel yapacağınız meyveleri şekerde bekleterek sulanmasını sağlamak gerekir.  Meyvemiz suluysa su eklemeye hiç gerek yok meyvelerin kendi suyuyla çok daha güzel kıvam alır. Kayısı, elma, ayva gibi suyu az meyvelerle reçel yaparken uygun miktarlarda su kullanılır.
  • Kaynamaya başladıktan sonra meyveleri süzgeç yardımıyla çıkarmak, şurup kıvama geldikten sonra içine atmak meyvelerin ezilmesini, renk ve koku kaybetmesini önler. Reçel büyük tencerede kaynatılır ve küçük bir parça tereyağı atılırsa taşma riskine karşı önlem alınmış olur.
  • Reçel miktarının çok fazla olması kıvamını ayarlamayı zorlaştırabilir. 
  • Karıştırırken temiz ve kuru tahta kaşık kullanılmalı sık karıştırılmamalıdır. 
  • Kaynadıkça köpükleşen reçeli ocaktan almadan az önce köpüğünü almak gerekir çünkü siz köpüğü aldıkça reçel tekrar köpürür. 
  • Reçel küçük bir tabağa damlatılarak kıvamı kontrol edilebilir. Damla hemen bozulup akmıyorsa kıvama gelmiş demektir.
  • Reçel yaparken en önemli noktalardan birisi meyvelerin renk ve koku kaybetmemesidir. Fazla kaynatılan reçelde renk ve kıvam fazla koyulaşır, meyve kokusu kaybolur. 
  • Kıvamı sulu olan reçel ise küflenir, bozulur.
  • Hazırladığınız reçel miktarı azsa ve hemen tüketecekseniz şeker miktarını biraz azaltıp, fazla sulandırmadan kaynatarak uygulayabilirsiniz. 
  • Reçel; şeker oranının çok fazla olması, limon suyunun az olması veya kavanoz kapağının hava alması gibi nedenlerden dolayı reçel şekerlenebilir. Şekerlenen reçel az su ve limon suyu ilavesiyle tekrar kaynatılabilir.
  • Reçel kavanozlara doldurulurken ya ocaktan alınınca hemen doldurulmalı, ya da tam olarak soğuması beklenmelidir. Tam soğumayan reçel buharlaşarak kapağın iç kısmında damlacıklar oluşturur. Çabuk bozulmasına yol açar.  
  • En eski ve sağlam yöntemlerden bir tanesi güneşlendirerek kıvam almasını sağlamaktır. Reçel çok fazla kaynatılmadan ocaktan alınır. Üzerine temiz bir tülbent örtülen tencere güneş alan bir yere bırakılır. Kaymak tutmaması için arada karıştırmak gerekir. Ben günde bir veya iki defa tencereyi sallayarak karıştırırım. Meyveleri ezmemek için kaşık kullanmam. 
  • Denediğim ve memnun kaldığım yöntemlerden birisi de (yine fazla kaynatmamak için) reçel, ilk gün 5 dakika kadar kaynatılır ateşten alınır. İkinci gün tekrar ocağa alınır 1-2 dakika kadar kaynatılır ateşten alınır. Bu işlem bir kaç gün reçel kıvama gelene kadar sürdürülür. Kıvama gelen reçel tekrar kaynatılır, sıcak sıcak kavanozlara doldurulur. Ağzı sıkıca kapatılıp ters çevrilir. Bu işlem uygulanan reçel, konserve gibi oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.  Kavanoz açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.