Tencere TV

Ajvar Sos

Ajvar Sos


 

4 Ekim 2013 Cuma, 18:24

  Merhabalar... Oğlan çocuğu sahibi olmak farklı diyen arkadaşlarıma pek hak vermezdim. Çünkü oğlum kuzu gibiydi. Okul açıldı... Benim ki biraz hareketli bi kuzu oldu :) Her akşam ödev telaşı (telaşı eden benim ama onun pek umurunda değil :)) Beslenme hazırlama, akşam geri gelen beslenme için hesap sorma :) sabah servise koşturma, veli toplantıları ile okul sezonu tam anlamıyla açıldı. Bu koşturma içinde bazen geç anne olsam ve herşeye şimdi başlasam nasıl olurdu diye düşünürüm. Sanırım çok zorlanırdım.  Ne erken ne geç herşeyin bir zamanı var aslında. Herkesin de kendine göre bir zamanı, kader saati :)
Neyse canlarım, bugün size bir göçmen tarifi olan nefis ''Ajvar Sos'' tarifi vermek istiyorum. Geçen gün yaptığım '' Közlenmiş Patlıcanlı Konserve'' den artan patlıcanları değerlendirsem dedim, aklıma geldi. Yıllar önce yemiştim ve çook beğenmiştim. Hafif acı, isli ve özel bir lezzet. Kahvaltıda peynirle tüketebilir, makarnanın veya patates kızartmasının üstüne arkadaş yapabilirsiniz... 


Malzemeler:
  • 1 kg patlıcan
  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kg domates
  • 5 diş sarımsak
  • 1 kuru soğan
  • 1 fincan zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
Patlıcanlar ve biberler közlenir. Kabukları soyulur, doğranır. Kuru soğan yemeklik doğranır. Sıvı yağ tencereye alınır, soğan eklenir. Kısık ateşte yakmadan kavrulur (rengi fazla dönmesin) Sarımsaklar doğranır ve tencereye eklenir. 1-2 dakika kısık ateşte kavrulur. Üzerine kabukları soyulup doğranan domatesler ilave edilir.  Tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, domatesler suyunu biraz çekene kadar pişirilir (çok fazla katılaşmasın) Domates pişince üzerine közlenmiş sebzeler ilave edilir. Birbirlerinin lezzetini alması için 5 dakika kadar pişirilir. El blendırıyla öğütülür. Kaynar kaynar kavanoza doldurulup kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilir (hemen tüketmeyeceğiniz kısmını bu şekilde saklayabilirsiniz) . 

Benim kullandığım biber acı değildi, azcık da toz biber ekledim...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...