Tencere TV

Balkabaklı Kek

Turuncunun en yumuşacık, en lezzetli halini sizin için hazırladık. Vitamin değeri çok yüksek balkabağıyla yapılacak alternatif tariflerden bir tanesi Balkabaklı Kek...


 

16 Ocak 2017 Pazartesi, 16:22

   Merhabalar herkese... Bazen hüsranla sonuçlanan denemeler yeni keşifler sağlar :) Balkabağı da biraz nazlıdır. Bazen muhteşem sonuçlanır, tadı rengi ve kokusuyla. Bazen de, ne yaparsan yap bir şeye benzemez. Geçen hafta misafirim gelecekti ve her zamanki tencerede, her zamanki ölçüyle tatlı yaptım. Olmadı :))) Olmadı gerçekten... Yarısı suya kesti. Ben de aldım şerbetini süzüp, püre yaptım. Püreyle de kek yaptım. Tarçın ve portakal da ekledim destek olsun diye. Nefis nefis nefis oldu (aslında ben demedim, çocuklar öyle dedi :)) Şeker oranınıgözönünde bulundurarak ekledim ve sizin için şekersiz püreye göre ayarladım.
  Balkabağı dünya mutfağında kullanım alanı çok geniş bir sebze. Türk Mutfağında yeni yeni yaygınlaşıyor. Geçen sene Balkabaklı Limonlu Tart hazırlamıştım. Çok övgü almıştı :) Ayrıca Kek Yapmanın Püf Noktalarını video hazırladım. Merak edenler bakabilir, sevgiler :) 

Porsiyon: 10-12 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişme süresi: 35-40 dakika 


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 300 gr kadar balkabağı 
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • Aldığı kadar un (ben 250 gr kadar kullandım) 
Yapılışı:
Püre için önce;  300 gr balkabağı 1-2 yemek kaşığı suyla beraber kısık ateşte yumuşayana kadar haşlanır. El blendırından geçirilir veya çatalla ezilir. Soğuması için bir kenara alınır... 
Yumurta ve toz şeker köpürene kadar iyice çırpılır. 1 su bardağı balkabağı püresi ve sıvı yağ eklenir. Köpüğü söndürmeden hafifçe karıştırılır. Portakal kabuğu rendesi eklenir. Vanilya, kabartma tozu, toz tarçın ve un beraber elenir. Sıvı karışıma azar azar ilave edilir. Un topaklanmadan hafif hafif karıştırılır. Kek kalıbı yağlanır, unlanır. Kek karışımı kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 170-180 derecede üzeri kızarıp içini çekene kadar pişirilir. Pişirim yaparken kademeli olarak ısı azaltmak gerekir. 

Kürdan testi yaparak içinin pişip pişmediği test edilir. Soğutulup dinlendirilir, servis yapılır...

Kolay gelsin, Afiyet olsun...