Tencere TV

Kağıt Kebabı

Antakya'nın nefis yemeklerinden bir tanesi daha, Kağıt Kebabı (Lahmı Varaka)


 

27 Haziran 2014 Cuma, 07:56

   Merhabalar canlarım  hepinize... Yarın Ramazan'ın ilk günü. Evlerde tatlı bir Ramazan telaşı başlayacak geceden. Sahur tarifleri de paylaşıyorum sizlerle ama bu yemeğimiz tam davet sofralarına yakışacak cinsten. Lahm Arapça ''et'' anlamında bir kelime. Lahmı Varaka, Lahmı Le Varka gibi isimleri olan bizde Kağıt Kebabı adıyla bilinen bir kebap tarifim var sizlere.Yemekler kadar hikayeleri isimleri de özeldir aslında. Bu nedenle orjinal ismini de yazdım.
Lezzetli olmasını isterseniz tarifi hazırlarken biraz acı, birazcık yağ :) olmalı. Yoksa kupkuru bir köfte olur, benden söylemesi. Yanına daa mutlaka sıcak pide veya Antakya'da olursa Halebi tabir edilen ekmek :)) 


5-6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi:35-40 dakika 


Malzemeler:
  • 750 gr orta yağlı kıyma (dana-kuzu karışık)
  • 1 kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 kırmızı biber
  • Tuz
  • Karabiber
  • Üzerini süslemek için domates biber (ben kullanmadım üzerine birer parça ekleyip fırına verebilirsiniz)
  • Yağlı kağıt

Yapılışı:
Öncelikle yapılış şekline karar vermek lazım. Eski usul sebzeleri bıçakla inceltip etle beraber güzelce kebap harcını hazırlamak veya teknolojinin nimetlerinden faydalanarak mutfak robotunda iki dakka tık tık hazırlamak :)
Ben sizlere sunacağım için hevesle eski usul hazırladım. Önce maydanoz ve kırmızı biberi doğradım, büyük şef bıçağıyla iyice kıydım. Soğan ve sarımsağı inncecik doğradım, büyük tahtada sebzeleri kıydıktan sonra etle bir araya getirip bıçakla alt üst edip biraz karıştırdım. Elle biraz yoğurup kebap harcımı hazırladım...
Robotla hazırlayacaksanız, bütün sebzeler sulandırmadan robottan geçirilir. Baharatlar ve tuz eklenir,yoğrulur...

 

Pişireceğiniz tepsiye uygun büyüklükte yanmaz kağıt kesilir (dilerseniz büyük bir tepsiye sığdığı kadar porsiyonluk olarak hazırlayabilirsiniz, ben çok büyük yapmak istemediğim için harcı ikiye böldüm) . Kağıt tepsiden biraz taşsın kebap pişerken suyu tepsiye akmasın. Kebap harcı tepsiye yuvarlak şekilde koyulur. Kenarları el ve bıçak yardımıyla tam düzeltilir. 

 

Önceden ısıtılmış fırında 220 derecede üzeri kızarana kadar 35-40 dakika kadar pişirilir (30 dakikadan sonra kontrol edin yakmayın :)) 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...



Püf Noktası:
Kebabı hazırlarken orta yağlı bir kıyma kullanın, az yağlı olmasın ve bir defa çekilmiş olsun. Farklı bir baharat kullanılmıyor ama biraz acı olmasını tavsiye ederim. En son olarak da her zaman söylediğim püfü hatırlatmak istiyorum. Yüksek ısıda kısa sürede pişmeli. Fırında fazla beklerse bütün suyunu dışarı verip lezzetini kaybeder...