Tencere TV

Kurban Kavurmasının Püf Noktaları

Kurban Kavurmasının Püf Noktaları...


 

13 Ekim 2013 Pazar, 21:58

Kurban kesildikten sonra kendini bırakması ve fazla kanın dışarıya akması için tercihen 1 gece dinlenmelidir. 

Kavurma yaparken mutlaka kendi yağıyla pişirilmelidir. Lezzetli ve yumuşak bir kavurma yapmak isterseniz tencerenin dibine kuyruk yağını dizip, üzerine etleri yaymak gerekir. Yavaş yavaş eriyen yağ eti yumuşatır ve lezzet verir. Dilerseniz benim gibi yerken yağları ayırabilirsiniz :) 

Geç soğuyan kalın tabanlı bir tencere tercih etmek daha iyi olur. Kendi buharında pişer, su ilave etme ihtimali azalır.

Tuzu çok az eklemek gerekir, tuz eklenmeden pişen et sonradan tuzlasanız bile içine almaz ve lezzetli olmaz ancak fazla kullanırsanız eti sertleştirir.

Dana eti kullanıyorsanız kendi suyu pişmesi için yeterli olmayabilir, kontrol edip sıcak su eklenebilir.

Kavurma yaparken soğan çok güzel lezzet verir. Soğanı tüm olarak tencereye koyabilirsiniz veya et kavrulmaya yakın, piyaz şeklinde doğrayıp ekleyebilirsiniz. Sade kavurma yapsanız bile  yanına mutlaka soğanlı bir söğüş gerekir. Yani et ve soğan çok iyi dosttur, siz ayırsanızda onlar bir şekilde buluşur :) 

Etin yağını gram gram ayırırsanız sert olur. Sonradan sıvı yağ ilave etseniz bile dağılır yine tam anlamıyla lokum gibi olmaz, kavurmanın lifli bir yapısı olur.

Eti pişirirken iki yöntem var. İlki et önce yüksek ateşte dağlanır, suyunu dışarı bırakmaz daha lezzetli olur ama bu yöntem az miktarda et pişirirken daha uygun. Koca bir tencere kavurma yaparken ne kadar yüksek ateşe alsanızda sulanır, İkinci yöntem ise kaynadıktan sonra, kısık ateşte suyunu çektirip yumuşadıktan sonra hafif kavrulur (annelerimizin yöntemi)


Baharatlı bir kavurma isterseniz ocaktan almaya yakın ekleyin. Isıyla fazla temas eden baharat etin tadını ve rengini değiştirir. 

Saklamak için fazla miktarda kavurma yapıyorsanız, küçük poşetlere hava almayacak şekilde sıkı paketleyip derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Tuzu ve yağı biraz belli olursa dolabın alt kısmında saklama süreniz uzar. Etin hava almaması için üzerini margarinle kapatabilirsiniz (margarini eritip üzerine dökünce şeklini alıp donar, tüketeceğiniz zaman bir kapak gibi kaldırıp kavurma alıp aynı şekilde kapağı kapatabilirsiniz )

Hepinize Hayırlı, Huzurlu, Güzel Bayramlar...

Not: Söylemeye hiç gerek yok. Kurbanın en makbulu fakir fukaraya dağıtılandır :)