Tarif içine sindi mi diye sorarsanız, tam olarak sindi ama bu tür yemeklerde en güzeli videolu olarak anlatmak. Zira püf noktası çok, el mahareti çok :) İnşaallah en kısa zamanda...
Malzemeler:
- 500 gr çiğ köftelik yağsız kıyma (detaylar püf noktasında :)
- 5 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
- 2 kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 250 gr domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1.5 su bardağı isot
- 1 tatlı kaşığı çiğ köfte baharatı
- Yarım demet maydanoz
- Çeyrek demet taze nane (küçük demet)
- Yarım su bardağı su (çok soğuk olacak)
Yapılışı:
İsot zeytinyağıyla beraber karıştırılır, bekletilir. Kuru soğan ve sarımsak çok ince doğranır (isterseniz robotta çekin, soğanın acı suyunun gitmesi için süzgece alıp sudan geçirmek gerekir ) Köftelik et, baharat, biber, salçalar, kuru soğan, sarımsak iyice karıştırılır (ilk resim) Bulgur ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. Köfte bekletmeden çabuk bir şekilde yoğrulur (tabii söylemesi kolay :)) .
Resimde görüldüğü gibi köfte lokum kıvamına gelince :) Çok ince doğranmış maydanoz, nane ve soğuk su beraber ilave edilir.
Karıştırılır, aşağıdaki gibi köfte tutulur. Test yapılır, bakalım leğenden ayrılıyor mu :)) Tabii tavana filan yapıştırmayın :)
Püf Noktası:
Çiğ Köftenin en önemli malzemesi ettir. Köftelik et (bizim yöresel söylenişi kara et) evde imkanınız varsa bütün yağ ve sinirlerinden ince ince ayrıldıktan sonra robotta çekerek hazırlanabilir ama kullandığınız makinanın motor gücü yeterli değilse hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Kasabınıza akşamdan tembihleyin, sabah temiz makinada ilk olarak köftelik eti çeksin. Et makinasında daha önce yağlı et çekilmişse ne kadar temizlense de o yağ kokusu köftede kendini belli eder. Bi de hem köfte kıvamı hem de bakteri üremesini engellemek için, köfteyi yoğurmaya başlayana kadar et buzdolabının soğuk tarafında beklemelidir. İkinci nokta isot veya tercihe göre pul biberdir. Fazla beklemiş veya sıcakta kokusu ağılaşmış biber köfteyi bozar. Son olarak da bulgur konusu var tabii :) Beklemiş, bir sene öncenin mahsülü olan bulgurun kendine has ağır bir kokusu olur. En ince ''Çiğ Köftelik Bulgur'' kullanın mutlaka. Bulgur kalın olursa onu ezmeye çalışırken el ısısıyla köfte kıvamı bozulur.