Tencere TV

Urla 'Ot festivali' gün sayıyor

Urla Belediyesi'nin düzenlediği 'Ot festivali' 6'ncı yılını "Şevketi Bostan" temasıyla kutlamaya hazırlanıyor. 19-20 Mart tarihleri arasında kutlanacak festival yeniden geleneksel beslenmeyi sofralara taşımayı hedefliyor.


 

9 Mart 2016 Çarşamba, 17:46

6. Geleneksel "Mart Dokuzu" Urla Ot Festivali'nin 19-20 Mart'ta yapılacağı bildirildi.

Urla Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, belediyenin katkılarıyla "Doğal Sofra Urla" oluşumunun organize ettiği festivalin ana temasının "Şevketibostan" otu olacağı belirtildi.

Yeniden geleneksel beslenmeyi, yöresel üretici, esnaf ve sezonunda tüketilen gıdayı öne çıkaran Doğal Sofra Urla Oluşumu, bu sene altıncısı düzenlenen etkinliği Urla Belediyesi'nin katkılarıyla daha da geniş katılımla kutlayacak.

İzmir'in diğer ilçeleri ve İzmir dışından gelenlerle tam bir şenlik havasında geçmesi planlanan festivalde, eski tarihe göre Mart Dokuzu, doğanın uyanma tarihi olan 19-20 Mart'ta, doğanın sundukları ve sofralardaki bio-çeşitlilik kutlanacak.



Ot Festivali, Urla'nın kültürel, ekonomik ve tarihsel zenginliklerinin keşfi ile başlayacak. Festivale gelenler, profesyonel rehber eşliğinde 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneğinin Antik Denizcilik Merkezi, Karantina Adası'nda 1865'de inşa edilmiş ve dünyada sadece üç örnekten biri olan Tahaffuzhane ve Klazomenai kazılarında ortaya çıkarılan dünyanın bilinen en eski zeytinyağı fabrikası örneği olan zeytinyağı işliğini gezebilecek.



İlçe merkezindeki gezinin ardından, mevsimlik otları ile zengin Urla Kadın Üretici Pazarında buluşulacak. Kadın Üretici Pazarı'ndaki söyleşide, ‘'Şevketi Bostanın Her Hali" konuşulacak. Söyleşide, Handan Kaygusuzer pratik bilgiler, lezzetli tarifler verecek, Eczacı Çağlagül Özçelik Tunç, bitkinin sağlığa faydalarını, üretici Turgay Erol ise şevketi bostan üretimini anlatacak.



Festivalin ikinci gününde, Özbek'te, çok az bilinen otların keşfedileceği ‘ot avına' çıkılacak. Ot tanıma gezisinde katılımcılara, Özbekli kadınlar ve bölgesel otlar üzerinde uzman kişiler rehberlik edecek. Ot Tanıma Yarışması da yapılacak olan festival, Özbek meydanında İzmir Büyük Şehir Belediyesi Pop Caz Orkestrasının katkılarıyla şenlenecek. Festival, 20 Mart Pazar günü saat 16.30'da sona erecek