Tencere TV

Ev Yapımı Mayonez

Evde Mayonez yapmanın püf noktalarını öğrenmek ister misiniz...

 

9 Ekim 2014 Perşembe, 20:03

Merhabalar dostlarım... Bugün mayonez tarifi düştü Tencere'ye :) Zaman içinde Türk mutfağına ketçap, mayonez ve bir sürü yabancı sos tarifi geldi oturdu. Artık tabakta makarna veya patates gören çocuklar anne mayonez, anne ketçaaap diyerek hemen arar oldular. Ne zaman oldu bu değişim fark edemedik bile.
Gözünüzü korkutmasın, çünkü yapımı çok kolay mayonezin. Hazırladığınız mayonezle çok lezzetli salatalar hazırlayabilirsiniz. Mayonezi farklı malzemelerle birleştirip ennfes soslar yapabilirsiniz. Ev yapımı, katkısız, lezzetli bir gıda. Aslında ev yapımı da olsa dikkatli tüketmek lazım. Çünkü accık kalorili   :)
Çiğ yumurta içeren bir gıdanın, koruyucu kullanmadan uzun süre saklanması mümkün değil maalesef :( Çabuk tüketebilmek için dilerseniz 1 yumurta sarısıyla daha az miktarda hazırlayabilirsiniz. Sevgiler...


Malzemeler:
  • 2 yumurta sarısı
  • 1,5- 2 su bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • Tuz
  • Hardal (isteğe göre)

Yapılışı:
Yumurta sarıları çırpma kabına alınır. Mikserle sürekli çırparak kenarından çok az yağ akıtılır. Bir kaç damla limon suyu eklenir. Bu arada mayonez koyulaşıp kıvam almaya başlar. Koyulaşmaya başladıysa mayonezde işler yolunda demektir, yağ eklemeye devam :) Biraz daha yağ incecik akıtılarak eklenir. Yağ, sirke ve limon suyu bitene kadar azar azar eklenir. Yağ miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz. Ben 2 su bardağı yağ kullandım, kıvamı resimdeki gibi gayet güzel oldu. Tuz, isteğe göre hardal eklenir. Karıştırılır, kapaklı saklama kabına alınır. Buzdolabında muhafaza edilir. 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...