Tencere TV

Sömestr'de Aile Kahvaltımız

Sömestrde Aile Kahvaltımız...


 

28 Ocak 2014 Salı, 22:18

      Selamlar... Bugün paylaştığım sofrayı çok kısa bir zaman içinde hazırladım. Gece 12 'de karar verip hamur yoğurdum. Sabah 11'de her şey hazırdı. Yeğenlerim Ayça, Şebnem ve kızım Melike'm bana yardım ettiler.Onları izledikçe ne kadar  büyüdüklerini ve bizim de yaşlandığımızı düşündüm. Zamanın nasııl hızlı geçtiğini...  Bir taraftan telaşla koştururken çocuklara; zamanınızın kıymetini bilin, ilerde bu anları hep sevgiyle hatırlarsınız dedim :) Çok keyifli ve muhabbetli bir sofraydı. Elimden geldiğince özene bezene hazırladım (bu arada pastırmalı, zeytinli pizzam resimde yok unutmuşum :))  Aceleye geldiği için masa düzeninde bazı eksiklerim var, affola :)                                                                            

Masamızda:                                                                                                                                                                                           
  • Biberli Çökelekli Pide
  • Tereli Karnıbahar Salatası
  • Patlıcan Pratik Söğürme
  • Ispanaklı Buzluk Böreği
  • Menemen
  • Kremalı Patates
  • Yoğurt Soslu Biber Kavurması
  • Pastırmalı Zeytinli Pizza
  • Karışık Meyve Tabağı vardı...                                                              
.


 

BİBERLİ ÇÖKELEKLİ PİDE

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket yaşmaya
1 yumurta
8.5-9 su bardağı un
3 tatlıkaşığı toz şeker (silme)
3 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Maya, ılık su ve şeker karıştırılır. Süt, sıvı yağ, yumurta, tuz ve kabartma tozu eklenir. Malzemeler elle biraz karıştırılıp azar azar un eklenir. Hamur kıvamı yumuşak olmalı. Hamurun üzeri kapatılıp ılık bir yerde iki katına çıkana kadar mayalandırılır. İç malzemesi için tıklayın :) Hamurdan elma büyüklüğünde bezeler koparılır. Merdane yardımıyla 30 cm büyüklüğünde pideler açılır (hamur yumuşak oluyor unlayarak açın) Üzerine hazırladığımız içten 2-3 yemek kaşığı kadar sürülür (yine ellere müracaaat) Yağlı kağıt serili fırın tepsisine alınır (istersenis pide büyüklüğünü 1 tepsiye iki tane sığacak şekilde ayarlayabilirsiniz, pideler oval olarak da hazırlanabilir) Önceden ısıtılmış fırında 190-200 derecede pişirilir. Pideler ince olduğu için çabuk pişer başında durmak lazım. Fırında bırakıp dizi seyretmeye gitmeyin sakınn :)) 

TERELİ KARNIBAHAR SALATASI

Malzemeler:
1 bağ tere
3 yeşil soğan
2-3 yaprak marul
1 küçük karnıbaharın yarısı
1 limon
3-4 kaşık zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Karnıbahar çiçeklerine ayırılır, limonlu kaynar suda 2-3 dakika haşlanıp süzülür. Soğutulur. Yıkanıp kurulanan sebzeler doğranır (Ayça'cığım taze soğanı minik minik diğer sebzeleri iri doğradı) . Limon suyu, zeytinyağı ve tuz karıştırılıp sos hazırlanır. Sebzelerin üzerine gezdirilir, karıştırılır. Servis tabağına alınır. Üzeri domatesle süslenip servis yapılır...

PATLICAN PRATİK SÖĞÜRME :)

Malzemeler:
2 tane közlenmiş patlıcan 
2 tane yeşil biber
4 tane domates 
1 fincan zeytinyağı 
2 diş sarımsak
1 küçük kuru soğan
Tuz
1 tatlı kaşığı pul biber (yeşil biber acıysa gerek yok )

Yapılışı:
Soğanlar ufak doğranır, zeytinyağıyla beraber kavrulur. Biberler küçük doğranır, soğanla beraber 2-3 dakika kavrulur. Pul biber eklenir, karıştırılır. Üzerine kabuğu soyulup küp küp doğranan domatesler eklenir. Domatesler biraz suyunu çekmeye yakın, ufak doğranmış sarımsaklar eklenir. Közlenmiş patlıcanlar doğranır ve karışıma ilave edilir. Tuzunu da ekleyip kaynamaya bırakılır. Fazla kaynatmaya  gerek yok, lezzetler biraz beraber pişip karışınca ocaktan alınır, servis yapılır. Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.
 

Ispanaklı Buzluk Böreği. Tarifi sitede var, yukarıda isminin üzerine tık yapın :))

MENEMEN

Malzemeler:
4 tane orta boy domates
1 yeşil biber
2-3  yumurta (miktarı isteğe göre)
1 fincan sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Domatesler soyulup, küp küp doğranır. Biber ince doğranır. Zeytinyağı tavaya alınır. Yeşil biber ilave edilir. Kısık ateşte kavrulur. Üzerine domatesler eklenir. Domatesler pişip suyunu çekmeye yakın, tereyağı ilave edilir. Yumurtalar bir kaseye kırılır. Çatalla hafif karıştırılır. Domatesin üzerine eklenir, karıştırılır. Yumurtalar pişince (2-3 dakika sürer) Servis tabağına alınır. Çok ekmek yedirir çünkü ekmek banarak yenir :)) 

FIRINDA KREMALI PATATES

Malzemeler:
4 tane orta boy patates
1 kutu taze krema
Muskat rendesi (çok az çay kaşığının ucuyla)
1 yemek kaşığı tereyağı (tepeleme)

Yapılışı:
Patatesler soyulur, ince doğranır (ben yarım ay şeklinde doğradım, isterseniz halka halka doğrayabilirsiniz)  Tepsiye alınır. Süt, krema, tuz ve muskat rendesi bir kapta karıştırılır. Tepsideki patateslerin üzerine gezdirilir. Elle karıştırılıp patateslerin her tarafına sos gelmesi sağlanır. Tereyağı fındık kadar parçalar halinde tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede patatesler yumuşayıp üzeri kızarana kadar pişirilir. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir, tekrar 2-3 dakika fırınlanır. Sıcak servis yapılır... 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...